Parazitleri
parazitler, çok yaygın olarak görülebilen, kolay bulaşan ve temel belirtilerle kendini gösteren bir türevidir. Bulaşma yolları çok çeşitlidir ve aralarında kirlenmiş besin ve su, parazit sahibi bir hastayla ortak kullanılan mutfak ve uyku malzemeleri (tabak, bardak, çatal, kaşık, yatak, yorgan, yastık vs. ) enfekte hayvanlardan hatta havadan bile bulaşabilir.
Bu parazitlere sahip olunmayla gelen belirtilerden bazıları şunlardır;
Anüste
ve beslenme bozukluğu
Aşırı yemeye rağmen alamama
Kusma ve karın sı
Geceleri Diş Gıcırdatma
Gece uyurken yastığı ıslayacak miktarda salya salgılanması
Bağırsağa yerleşen bu parazitler, vücuda alınan besinleri absorbe ederek, hayatlarını devam ettirir böylece alınan gıdaların hasta tarafından etkin bir şekilde kullanılmasını engellemiş olurlar. Boyları, türe ve süresine göre, 1 milimetre ile 2 metre arasında değişebilir.
Vücutta kaldıkları süre boyunca, sadece ta değil, başka organlara da sıçrayıp, çok tehlikeli durumlar tabilirler.
leri günümüzde anti-helmintik ilaçların kullanımıyla olmaktadır. Kullanılacak iln türü, dozu ve uygulama sıklığı, parazitin türüne göre değişmektedir.
yöntemi ne olursa olsun, yüksek derecede bulaşıcılığı olan bir türevi olmasından dolayı, nüksetmesini engellemek amyla ilaç kullanımı sırasında ortak kullanılan bütün mutfak malzemelerinin ve hasta tarafından kullanılan bütün uyku çarşaflarının kaynar su kullanılarak dezenfekte edilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca, eğer bir evde, bir kişide bile üktüyse, ev ahalisinin tamamının ye katılmaları tavsiye edilmektedir.
Carica papaya (Kavun Ağ) meyvesinin çekirdekleri, Dysphania ambrosioides ( Meksika Çayı) gövdesi, kökü ve yaprakları, Allium Sativum (Sarımsak) özü, Artemisia absinthium (Pelin Otu) özü, Juglans nigra (Kara Ceviz) kabuğu, Punica granatum (Nar) ağnın kökü ve kabuğu, Piper nigrum (Karabiber), Cucurbita Moschata (balkabağı) çekirdeği ve daha nice bitkinin çok çeşitli kısımları, parazit kullanılmaktadır. Kullanım şekilleri ise klinik çalışmalar sonrası belirlenmiş dozlarda ve saflıkta, değişken süre ve uygulama yollarıyla kendini gösterir.
Bu tür parazitler, Eski Mısırlılardan, Roma İmparatorluğu’na, oradan Ortadoğu ve Asya’nın bütün kültürlerine kadar, yöresel bitkilerin, deneme yanılma yöntemiyle özelliklerinin keşfedilip, geliştirilmesiyle edilmiştir. İnsanlar çiftçiliğe geçip, vahşi hayvanları ehlîleştirip, çiftlik hayvanları olarak kullanmaya başladıkları günlerden bu yana, insanların bu tür parazitler tarafından daha çok sık hastalandığı düşünülmektedir.
Günümüzde, bu bitkilere anti-helmintik özelliklerini kazandıran moleküller izole edilmeye ve etkileri klinik çalışmalarla ispatlanıp, saflaştırılmış ürün olarak sunulmaya başlanmıştır. Bu çalışmaların arasında, balkabağı çekirdeğinin özünde bulunan, curcurbitin adlı molekülün, özellikle kancalı parazitleri edici özelliği olmasının, si zor olan kancalı parazitlere karşı çok etkili olmasına sebep olduğu lenmiştir.
Sarımsak ve sarımsaktan elde edilen ürünler (yağı, sulu ve alkollü ekstreleri), binlerce yıldır, dünya kültürleri tarafından, birçok n , çare olarak kullanılmıştır. parazitlerine karşı antik kullanım şeklinin, birkaç sarımsak dişinin, ayakkabının içine koyulup, yürürken ezilmesi ve ortaya çıkan sarımsak yağının, ayak tabanından emilip, kan dolaşımına geçmesi ve parazitlerini etkisiz hale getirmesi olarak bilinir.